Peringatan buat diri ini

" Dalam hati ibu berkata: pergilah anakku...belajarlah bersungguh-sungguh, jangan kau lemas dalam kebebasan yang ibu berikan..ibu tak hantar kamu kesana melainkan ibu percaya kepada kaum..kerana kamu anak ibu..." Dlm jiwa ayah pula berkat anakku, ayah lepaskan kamu dgn sejuta doa agar kamu tak pernah lupa nama yang kamu bawa d hujung namamu..hati ini penuh berharap agar kamu pulang membawa piala kejayaan anakku.." kenangilah mereka dala m setiap yang akan kamu lakukan HIDAYAH...

Asmaul Husna

Jumaat, 29 Januari 2010

Bahaya Kapur & Marker

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…assif jiddan kerana lama tak update blog nie..sebelum ia bersarang..bukan sarang semut yea..hehe..saya nak kongsi kepada sahabat2 semua tentang bahaya kapur & marker..
Kapur??? Marker??? Kenapa pula dengan 2 benda ni???  Mesti anda  tertanya-tanya apa kena dgn kapur dan marker.  Ingat tau saya bukan nak membincangkan tentang kapur  peluru or kapur barus yea…tapi pada hari ini saya ingin berkongsi ilmu kepada semua mengenai kapur  tulis(chalk) dan marker pen.. Ramai yang sedia maklum bahawa kapur dan marker adalah alat untuk menulis..right!! kedua-duanya  juga adalah sebahagian daripada ABM (alat bantu mengajar)…Lazimnya, penggunaan kapur  digunakan di sekolah rendah dan menengah pada satu ketika dulu..namun penggunaanya pada zaman globalisasi ini sudah agak berkurangan..Alhamdulillah….mengapa saya berkata begitu??  Kerana kesan daripada kapur itu amat bahaya kepada insan yang menggunakannya...siapa yang sering menggunakannya?? Aah tentulah insan yang bernama Cikgu,Ustaz,Ustazah,Sir,Teacher( yang penting seseorang yang bergelar GURU).Teringat kembali memory ketika saya di alam sekolah rendah dan menengah…guru menggunakan kapur untuk menulis di papan hitam atau papan hijau. Warna kapur tulis juga adalah pelbagai..warna-warni gitu..tapi sinonimnya guru-guru menggunakan kapur tulis berwarna putih. Bukan warna kapur yang ingin saya persoalkan di sini, tapi bahaya kapur itu pada insan yang menggunakannya. Guru menulis di papan hitam or papan hijau..habuk kapur yang jatuh mengenai muka dan akan memberi kesan kepadanya..tahukah anda, kesan kapur akan menyebabkan penyakit TIBI..
Pada era Globalisasi ini, penggunaan kapur telah digantikan dengan Marker pen. Tak kira di sekolah,IPTA,IPTS,kat office dan d mana2 jua..kebanyakkan menggunakan marker bagi menggantikan kapur tulis.tapi sedarkah anda bahawa marker pula mempunyai OL ( bukan LO yea…..LO maksudnya Learning Outcome.hehehehe…) OL ialah sejenis alkohol yang mempunyai racun...OL juga terdapat dalam arak..so Sesiapa yang minum arak maka Ia telah meminum racun...lihat sahaja bila pertama kali membuka marker pen, bau marker begitu kuat sekali..ada yang suka menghidunya begitulah sebaliknya....Tapi ingat yea jangan suka haruman marker,kerana ia terdapat OL....

2 ulasan:

Zul Ikhwan Zahari berkata...

salam..sesuatu yg baik..
syukran atas perkongsian

Tanpa Nama berkata...

Assalam.
Pengunaan marker pen adalah merbahaya di sebabkan oleh xylene yg terkandung di dalam dakwat marker pen. tak kiralah whiteboard marker ataupun permanent marker. semenjak sekian lama dunia terutama dunia islam tidak mempunyai pilihan terpaksa akur kepada world order.

Akan tetapi kami telah mengadakan penyelidikan dan telah berjaya menghasilkan satu produk iaitu chalk pen. Dan telah dipaternkan di Malaysia melalui MYIPO. Kerana kekurangan modal maka kami telah membuat join venture dengan sebuah syarikat terkemuka di Korea Selatan dan telah berjaya memasarkan Chalk pen tersebut.

Kelebihan Chalk Pen ialah..
1. halal
2. Tiada pengunaan Alcohol
3. Tiada xylene
4. Tiada kimia merbahaya.

Chalk pen terbukti selamat kerana kanak2 tidak akan mengalami sebarang keracunan atau kesan sampingan sekiranya mereka menghisap dakwat pen tersebut.
Chalk Pen juga telah mendapat pengiktirafan antrabangsa seperti dr Europa, Usa dan beberapa negara Arab lain.

Pilihan di tangan anda.

Thanks.

Assalamualaikum

Doa

Doa

my signature


***